Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Kuah Kacang & Nasi Himpit
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
Kuah Kacang Nasi
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Saturday, 7-Jul-2007 09:04
KUAH KACANG
Kuah Kacang is very much synonym with satay but in my case kuah kacang is a must during festive seasons especially during Hari Raya. It feels rather incomplete without kuah kacang coz where there is ketupat nasi there must be kuah kacang to eat along with rendang daging or ayam masak kicap/masak merah.
When speaking about making kuah kacang I have always used my mom`s recipe. Ingredients wise it is simple and not much different from the usual one. To me it is the ratio between ingredients when mixing and cooking them together that determine the good taste in it. Even myself, once in a while still can`t really get close to the taste I want. But..I`m satisfied at least it`s already at the back of my hand. let me share with you the recipe but as usual..this "orang lama" recipe never comes with exact measurement but I`ll try to get as close as possible. Here we gooo....

KUAH KACANG IBUNDA

Bahan-bahan:
300gm kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit

Dikisar dgn air:
6 batang serai
2 inci lengkuas
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering, direndam
Segenggam udang kering, direndam

Asam jawa sebesar bola pingpong, dibancuh dgn secawan air
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
1 susu besar garam
Air anggaran 400ml - 500ml

Cara-cara:
1. Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
2. Tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau dan agak masak.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambil
dikacau sekali-sekala.
4. Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
5. Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala. Jangan risau sekiranya kuah
kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.
* Ada petua menggunakan buah keras utk memekatkan kuah tapi rinn tak menggunakannya.
**Rinn tidak juga menggunakan santan kerana ia membuatkan kuah kacang cepat basi.
6. Rasa dan adjust garam, gula dan masamnya.

Kuah Kacang actually taste better after a few hours of cooking it. The longer you let it sit the tastier it becomes. That`s why I normally cook it the night before Hari Raya, so the next morning I`ll find it tastes much much better than after it was cooked.


This time the whole family had it with nasi himpit..or nowadays we call it ketupat segera. Pretty easy huh..not like the old days where you need to press and compress the nasi lembik with batu giling or anything heavy.. LOL LOL and it takes reaaaallyyy long time to get it ready.
Eating ketupat nasi/ketupat segera reminds me of having satay outside. There`s always cucumber, onion and sometime this ketupat along with the serving. When I was young..this ketupat was served foc but nowadays you`ll have to treat it as side order and have to pay seperately..hmmm $-)
**Teringat ler pulak satay Haji Samuri kat Kajang..and at Restoran Jejantas Highway Sg Buloh....His kuah kacang is special with seperate sambal on top.. :P **

1.farakecik : Anggaran 3/4 penuh periuk kecil berdiameter 12cm..Kalau 5 orang, boleh dua tiga kali makan... ;-)
2.MamaFami : Haru la mama ni, siap prektis lagi.. :->
3.mommy_d&d : Memang ler cik adik oiii..nampak bahan ringkas cara mudah tapi kalau tangan tak biasa harus tak menjadik kuah kacang tuu. Memang elok ler pi praktis kat opah..sbb org tua2 ni ada ilmu bnyk. Macam kakrinn ni dah mengadap kuah kacang mak kakrinn dari kecik lagi...Alhamdulillah, pandai dah..Tu pun dulu jenuh adjust nak bagi dapat dia punya rasa tuuuu.... :-D
4.umi-kal nasution : Haaiii...semua orang dah bagi mood raya ni..heh heh..tu baru keluar kuah kacang dgn nasi impit..belum lagi rendang, kuih-kuih raya...mmg terasa dekaaaaat sgt posa n raya.. ;-)
5.idderes : Macam adik kakrinn yg lelaki tuu pun samalah...suuuuuuuuka sgt dgn kuah kacang mak. Kalau boleh apa saja nak di cicahnya.. :-D
6.DKC : Hebat nya iklan anda 8-)
7.Sabrina : Fuyyyoooo...sampai begitu sekali penangan kuah kacang pada Sab. Tapi nak kata apakan kalau hati sudah suka...mmg pantang...."PANTANG JUMPA....!!!!!!! " LOL LOL
8.mamazieza : Walaupun rinn booooleee la dikatakan reti buat kuah kacang ni tapi rinn tak nafikan tak semua orang boleh buat yg sedap. Rinn ni pun cerewet kalau mkn satay bila kuah kacangnya tak sedap..last2 makan satay saja...merajuk dgn kuah satay sbb tak sedap !!!..Nak yg frozen ekk...nnt nak dekat raya kita citer lain... :-D
9.Ana : Eh eh..jgn laa kata failed pulak..pasal baru but sekali dua. Kena cuba berkali-kali sampai kita sendiri tips & tricks dia..Takkan tak nak masakkan utk hubby yg sukakan kuah kacang tu..Belajar ler dgn MIL..Kakrinn ni terbalik, MIL yg belajr dgn rinnn....HARUUUU...... LOL
10.Cak : Ayoiii...ini orang pun dah wish raya in advance kaa...Ari tu mmg nak buat sayur lodeh tu, boleh makan style lontong tapi tempe lak tak der...mana sodap kalu x de menatang tu !!! LOL LOL ..Buah keras pun nggak ada..tu yg tak bubuh. Setuju...serai kena bubuh banyak..wangiiiiii & haruuuuum ghau..ghau..baunya... :-D
11.LeeLin : Tak ler jugak..sebab kerap jugak buat kuah kacang ni..Banyak cara boleh makan...buat rojak mamak, cicah jemput2, cucur udang...apa2 aje lah yg sewaktu dgnnya... :P
12.Ain : Nanti ajarlah cara buat sambal ikan tu pada kitorang semua...boleh tambah menu raya kakrin tahun ni... ;-)
13.Bonda/RaqynRafiqin : Jemput...jemput... ;-) ..Haaaiii...demam tag-mentag lagik ke niiii...???
14.sofu : Kalau dah feveret apa kata cuba buat...boleh hidang masa raya nanti..!!!
15.lina@alma : sudah pasti... :P
16.boxhousestudio : Silalah cuba..main2 dgn bahan sampai dapat rasa yg dikehendaki. Tak mudah jugak sebenarnya. Kuah satay Hj Samuri tu dia masak kacangnya tanpa sambal, nampak pucat sikit kalernya...sambal tumis dibuat asing tapi bila serve dia akan bubuh sambal tu di atas kuahkacangnya..kita kena kacau sendiri laaa... ;-)
17.mrsjemain@raihan : Waalaikummussalam...Aaaiiii..bz bz pun sempat lagi try kerapu kukus tu. Simple aje kannn...yg penting sodap. Raya nanti boleh le try kuah kacang pulak... ;-) ..Kerja tu kerja jugak..tapi kena gak cukup rehat...take care.. ;-)
18.RosLeenda : Kalau dah feveret mesti Kak Leen pun pandai buat kuah kacangnya.. ;-)
19.Roylazim : Heh heh...saja nak hint2 yg posa tu dah dekat...raya jauh lagiii.. LOL LOL
20.leezsa : Sama laa...kakrinn pun suka sgt.. :P
21.Jie jie : Masa untuk buat kuah kacang...kan Jie jie dah lama tak makan....... :-D
22.jeff : Bila cerita hirup kuah kacang ni teringat adik lelaki rinn..siap hirup..jilat pinggan lagik !!..Memang boleh dimakan dgn pelbagai cara..Masak dgn sotong kembang kannnn???..Memang sodap tuu... :P. Alamak jeff pun dah tembak kita dgn TAG GAME lagi... 8-)
23.zana@ros : Macam mana pulak tuu..kalau dah suka naper tak dihidang masa raya.....tak cukup syarat nak makan ketupat nasi tuuuu... ;-)
24.kak kham : Silalah kak...mmg utk di share pun resipinya. Moga2 kalau kak kham try kali ni akan menjadik...Jgn biar dapur tak berteman!!! ;-)
25.ilda : Ayoyo adik..kakrinn tak ambik order laaa...apa kata ilda cuba dulu buat sendiri.. :-D
26.zura : Memang dari segi bahan dan cara nampak ringkas dan mudah tapi tu lah, kita kena pandai adjust garam, gula dan masamnya agar dapat hasil yg sedap..Hmmm mmg sedap kalau mkn dgn nasi impit yg agak lembut..Mudah aje kan skrng ni, ketupat segera bnyk di pasaran... ;-)
27.nabialishad : Adeehh..siap pantun-pantun lagik...
Kuah kacang dan nasi himpit,
Bak irama dan lagu tak leh pisahkan,
Andai masakanku dah menggamit-gamit,
Ayunkan senduk..periuk tu pun..lekas tenggekkan... :-D
Masaklah intan oooiiiii...apa tunggu lagiiiiii... :-D

28.mummy jam : Kebetulan jer mummy menu tu ada bau-bau raya..masih jauh lagik nak buat preparation pooonnn :-D
29.za : Hai za, terimakasih sudi jenguk dapur krinn. Memang laa..dah kita membesar dgn masakan air tangan emak sendiri..apapun mmg tak leh lwn masakan emak. Apatah lagi kalau di pagi raya..Raya ni za jauh ye..Tak pe, nanti masaklah resipi emak za..sikit sebnyk terubat jua rindu... ;-)


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.